Campingpladser har stillet ulovlige krav om campingpas
Det er ulovligt, at danske campingpladser har krævet, at campister skulle købe eller fremvise et campingpas, der er udstedt af Campingrådet. Passet er i strid med loven også blevet solgt til en fast pris.
Det slår Konkurrencerådet fast i en ny afgørelse.
Næsten 90 procent af de danske campingpladser har været omfattet af de ulovlige regler.
Campingrådet har fastsat prisen for et campingpas, der gælder for et kalenderår, til at være 110 kroner.
– Campingpladserne er i regi af Campingrådet blevet enige om at fastsætte en ens pris for campingpasset.
– Der er helt generelt solid dokumentation for, at når virksomheder aftaler priser, bliver de højere, end hvis der havde været en velfungerende og effektiv konkurrence, siger kontorchef i Konkurrencerådet Michael Riis.
Campingpladserne under Campingrådet har udelukket, at gæsterne kunne bruge andre konkurrerende campingpas.
– Forbrugerne har været tvunget til at købe et pas, hvis de har villet overnatte på en campingplads i regi af Campingrådet.
– For campingpladserne har det betydet, at de tidligere ikke selv har kunnet beslutte, hvilken pris de ville sælge campingpasset til, siger Michael Riis.
Konkurrencerådet kræver, at Campingrådet dropper den fastsatte pris og udelukkelsen af andre campingpas.
Karsten Egelund, der er formand for Campingrådet, fortæller, at de allerede rettede ind efter Konkurrencerådets anvisninger i foråret.
– Vi har ikke vidst, at det ikke har været i tråd med loven. Det er en ordning, vi har arvet efter Friluftsrådet. Den har kørt siden 1942, hvor Friluftsrådet startede.
– Vi har selvfølgelig rettet ind – allerede da vi fik den første pejling. Der er ikke nogen, der har vundet noget på det. Det er ikke for personlig vindings skyld. Det er simpelthen ren uvidenhed, siger formanden.
DK-Camp, der er en frivillig kæde, hvor halvdelen af campingpladserne i Danmark deltager, bliver også pålagt at stoppe med at deltage i de ulovlige vedtagelser.
/Ritzau
Kommentarer fra MagaCin.dk
Så kom afgørelsen fra Konkurrencestyrelsen. Campingpasset har været en ulovlig del af det danske campingliv.
Konkurrencestyrelsen hæfter sig bl.a. ved, at der er aftalt en fast pris for passet i samarbejde med mere end 90% af de danske campingpladser.
Konkurrencelovens §6, stk 2.
Dommen gør det klart at såvel Campingrådet som DK-Camp har overtrådt konkurrencelovens §6 stk 2 nr. 1 & 2.
§ 6. Det er forbudt for virksomheder m.v. at indgå aftaler, der direkte eller indirekte har til formål eller til følge at begrænse konkurrencen.
Stk. 2. Aftaler efter stk. 1 kan f.eks. bestå i
1) at fastsætte købs- eller salgspriser eller andre forretningsbetingelser
2) at begrænse eller kontrollere produktion, afsætning, teknisk udvikling eller investeringer,
Magacin.dk har tidligere skrevet kritisk om campingpasset
Sidste år satte Magacin.dk fokus på netop campingpasset i flere artikler, hvor vi søgte at finde frem til, hvordan denne mærkelige konstruktion overhovedet kunne eksistere. Det viste sig, at vores interesse var fuldt berettiget.
Andre har før os kæmpet en hård kamp mod passet – ikke mindst F-Camping (De frie campingpladser), samt enkeltpersoner, der har forfulgt sin overbevisning om, at det ikke er i orden at lave den slags aftaler.
Sanktionerne
Men nu er det slut. Det fremgår ikke, hvorvidt der kommer sanktioner i form af bøder eller andet, men såvel Campingrådet som DK-Camp er blevet pålagt følgende:
– Straks at bringe vedtagelsen om ens priser for salg af CKE-pas til ophør, såfremt dette ikke allerede er sket, og
– Straks at bringe vedtagelsen om ikke at acceptere andre campingpas end CKE-pas, som betingelse for campisters adgang til campingpladsen, herunder vedtagelsen om specifikt at afvise ACSI Club ID, som adgangsgivende campingpas, til ophør, såfremt dette ikke allerede er sket, og
– Fremover at afstå fra aftaler, vedtagelser eller samordnet praksis, der har samme eller tilsvarende formål eller følge, som beskrevet i pkt. 23 ovenfor, og
– At informere sine medlemmer, samt de campingpladser, der er tilknyttet Campingrådets campingpasordning, om Konkurrencerådets afgørelse, og
– Senest 3 uger fra datoen for Konkurrencerådets afgørelse at indsende dokumentation til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen for, at såvel Campingrådets medlemmer samt de campingpladser, der er tilknyttet Campingrådets campingpasordning, er blevet informeret om rådets afgørelse.
(Teksten omhandler sanktionerne mod Campingrådet, men sanktionerne mod DK-Camp er stort set enslydende)
0 personer snakker om “Campingpladser har stillet ulovlige krav om campingpas”
Skriv et svar
Login eller opret bruger for at skrive en kommentar
kan en campingplads så stadig kræve , et eller andet campingpas , eller er id som sygesikringsbevis eller kørekort nok ?
Det er tilsyneladende sådan, at campingpladserne lovligt kan vælge, at kræve fremvisning af et campingpas, men modsat tidligere kan campisterne nu vælge mellem de forskellige campingpas.
Det er da noget underligt, når dansk lov slet ikke beskriver, at der er et krav om fremvisning af et campingpas eller almindelig indskrivning af campister på danske campingpladser ved udlejning af enhedspladser, undtaget er dog, hvis campingpladser udlejer logier i form af opstillede telte, hytter, eller campingvogne.
Og så lige:
Campingrådet har medvirket meget til at skabe ordnede forhold på campingpladser der er tilsluttet Campingrådet, men har desværre også skabt et alt for lille råderum for både campister og campingpladsejere.
Nogle personer i Campingrådet har helt uden en respekt kæmpet hårdt for at ensrette måden om hvordan campingpladser kun kan og skal være.
Jeg er været på et 12 dages ophold på en ***** hollandsk campingplads http://www.meerwijck.nl/ hvor alt fremtræder ordnet, pænt og hyggelig og hvor både autocampere, teltcampister, campingvogne samt ejere af mobilhomes lever godt og respektfuldt sammen.
Sådanne en campingplads indretning ville være en rigtig god model til efterligning også her i Danmark.
Husk lige på:
Campingpladser har selvfølgelig i almindelig ikke været modspiller til campisternes ønsker og behov, men Campingrådets tidligere og ulovlige årlige krav om køb af CKE pas og af grønne nummerplader og årskort og det private regelsæt om enhedspladsen indretning har desværre ofte skadet campisters ønsker og behov.
Anette Traczs Knudsens fortolkninger af den danske lovgivning er ikke altid rigtig og selvom det er bemærket direkte i skrift og tale til Anette Traczs Knudsen forsætter Anette Traczs Knudsen sine noget enøjet udsagn som om alt er helt rigtig og helt uden først at undersøge tingene ordentlig.
De Frie Campingpladser i Danmark er slet ikke et gode alternativ eller bedre end de andre campingpladser i Danmark.
Campister kan jo slet ikke klart se nogle fordele ved netop at vælge de Frie Campingpladser.
Er der f. eks for det meste meget mere kaos og rod på de Frie Campingpladser i forhold til andre campingpladser?
Eller hvordan er det lige?
Og så sker der jo kun en meget forenklet og ensidig markedsføring om, at her der intet krav er om fremvisning af et campingpas er det virkelig det mest væsentlige?