Digitalt kørekort: Virker det eller ej?
Både i går og i dag har du næppe kunnet undgå artikler som omhandler det digitale kørekort, og resultatet af samarbejdet mellem digitaliseringsstyrelsen og politiet har da også fået blandede tilbagemeldinger.
De fleste vurderinger foretaget af forbrugere lyder, at det først og fremmest er rigtig svært at finde appen i Play Butik og App Store. Grunden til det var, at appen simpelthen var så ny, at den lå langt nede i listen over apps som dukker op når man søger på kørekort. En problematik som allerede nu – dagen efter lanceringen – er løst, da rigtig mange danskere har downloadet appen, hvorfor den i skrivende stund ligger på “tredjepladsen” i Play Butik.
Den store interesse for at få digitaliseret pappet har også betydet, at systemet har været under så stort et pres, at da undertegnede i går aftes forsøgte at komme igennem, blot fik en melding om, at appen ikke kunne tilgås.
Senere på aftenen lykkedes det dog at komme igennem, men endnu engang blev jeg mødt af modstand i form af en “fejlmelding”.
Efter at have udført de indledende trin i oprettelsen af et digitalt kørekort, beder appen om at man scanner koden i bunden af sit pas. En nem måde at bekræfte brugerens identitet og dermed undgå eventuelle fejl, men for at kunne skride længere frem i processen kræver det at passet er gyldigt.
Det betyder i denne ombæring, at skribenten her ikke kan få digitaliseret sit førerbevis før der er betalt en afgift á 628,- danske kroner på borgerservice, hvilket heller ikke kan ske før der er smidt en hund ved den lokale fotohandler. Altså koster det på den gode side af 700 kroner før kørekortet kan oprettes for mit vedkommende.
Nysgerrigheden kildede stadig i fingrene, og problemerne skulle ikke sætte en stopper for at udforske appen yderligere; bekendte havde nemlig fortalt at systemet fungerede upåklageligt, hvilket jo ikke stemte overens med de indledende anmeldelser.
Straks mit eget forsøg blev slået til jorden, sendte jeg bud efter matriklens hertuginde, og spurgte om ikke hun kunne prøve at oprette sig selv i systemet.
Efter at have opsporet appen på hendes iPhone, fandt hun de fornødne elementer frem, og gav sig i kast med hvad der indtil nu virkede som noget af en opgave.
Straks hun åbnede appen – efter et par meldinger om tung trafik – fik hun besked på at godkende gældende vilkår, at logge ind med NemID og scanne chippen i sit pas. Og vupti, så var der digitalt kørekort til fruen.
Da først hendes telefon havde navigeret gennem den tætte trafik som satte en bremse på systemet, tog et ikke mere end et minut at få styr på skidtet.
Så konklusionen må være, at har man lidt tålmodighed og ikke henter så nyskabende systemer straks de er lanceret, og sørger man for at forny sit pas i tide, kommer man hurtigt og smertefrit gennem processen.
Men betyder det så at det er slut med det fysiske kørekort?
Svaret er ganske simpelt; Nej!
Når man tilgår appen er der fem punkter som fortæller hvad man skal være opmærksom på, når appen benyttes.
Først og fremmest bliver det tydeliggjort at appen er et supplement til dit fysiske kørekort, og kan bruges på stort set samme måde, men at den ikke erstatter det gamle bevis.
En anden ting som man skal huske på er, at appen ikke fungerer som gyldig legitimation uden for landets grænser, og at det er ens eget ansvar at kunne fremvise sit kørekort til politiet. Det er derfor vigtigt, at man sørger for at have strøm på mobiltelefonen når man forlader husstanden uden sin tegnebog, og selvfølgelig også, at skærmen ikke er ødelagt så kørekortet ikke er 100% synligt.
Grunden til det sidste er blandt andet, at politiet via appen har mulighed for at scanne en QR-kode, og derved udtrække de nødvendige oplysninger hvis uheldet er ude. En QR-kode som kommer med en klar og tydelig advarsel om at billedet blinker, så folk med epilepsi må ikke kigge på QR-koden; gad vide hvad betjente med epilepsi så gør i fremtiden?