Et frø blev sået i en piges bevidsthed – Nibe Camping
MagaCin.dk besøgte Nibe Camping og Hytteferie i en weekend midt i September 2016. Vejret var fantastisk og der var aktivitet på pladsen.
Nibe
Nibe er en gammel købstad, hvilket betyder at den er et besøg værd, alene for at betragte de gamle huse. Kirken i Nibe er desuden kendt for sine kalkmalerier.
I dag er byen måske mest kendt for Nibefestivallen. Festivallen afholdes hvert år i sommerperioden. Derudover er byen også kendt for Sildefestivallen. Endelig er byen også ofte omtalt, da den kendte Ole Henriksen er World Ambassador for byen. Han er født og opvokset der.
Det omkringliggende område er fantastisk og naturen er enestående. Som barn kan jeg huske, hvordan der blev “lyst ål” ude på det lavvandede område foran byen. Det ser man ikke i dag, men miljøet i fjorden har fået det bedre de seneste 20 år, så der er igen fisk at fange.
I dag kan Nibe næsten betragtes som en forstad til Aalborg, der ligger kun 10-15 km. væk. Selv her i det relativt tyndt befolkede område, er der gode muligheder med offentlig transport.
Adgang til pladsen
Det er meget nemt at komme til pladsen. Man kommer dertil ved at køre direkte fra hovedvejen mellem Aalborg og Løgstør.
Nibe Camping ligger smukt med skrænter ned mod fjorden og i flere niveauer. De yderste pladser ligger under 20 m. fra vandkanten. Fjorden er lavvandet i området og børn kan uden problemer lege der. Udsigten over fjorden er enestående.
Berit og Hans Jørgen Søndergaard
Pladsen ejes af ægteparret Berit og Hans Jørgen Søndergaard. De har haft pladsen siden december 2000. Berit er uddannet zoneterapeut og Hans Jørgen er uddannet i en købmandsforretning på Mors. Senere arbejdede han i et byggemarked, hvor han har fået megen nyttig inspiration, til arbejdet med den plads de senere overtog.
Stedet
Hovedbygningen består af en reception, en butik og en restaurant (Ædedolken), samt et turistkontor. Pladsens centrale vej peger direkte ned mod fjorden og 5 vinkelrette veje går ud til pladser og faciliteter. Så det er ikke en videnskab at finde rundt. Der er åbent hele året på pladsen, men butikken lukker ned i slutningen af september.
Jernbanen der blev til en cykelsti
Indtil 1970 løb der en jernbane fra Hvalpsund til Aalborg. Banen er i dag en cykelsti og den løber lige gennem campingpladsen. Selve pladsen har eksisteret siden 1958.
Jeg gætter på, at det således er danmarks eneste campingplads med cykelsti.
Butik
“Med den nuværende lukkelov, er det ikke muligt at drive en butik på en campingplads længere, med et stort udvalg”, fortalte Hans Jørgen. “Vi har det mest basale og så tilbyder vi morgenbrød”. Reelle indkøb er dog henlagt til Nibe by, der ligger en lille km. borte.
Restaurant
Som noget nyt i år, har de valgt at bortforpagte restauranten. Det har givet arbejdsmæssigt ro, til at få mere fokus på pladsen og mere reelle arbejdstider. “Det har været den bedste disposition vi har valgt i flere år”, fortalte Hans Jørgen.
Livet med en campingplads
Det er et meget venligt ægtepar, som inviterer mig ind bag butikken, da vi skal tale om pladsen og livet omkring den.
Ind bag ved sidder Berits forældre og en stor, meget smuk og rolig hund (Fleur) går rundt og er med det samme interesseret i “den nye i stuen”. Det er sådan en hund, man ikke kan lade være med at holde af og klappe på.
En plads for hundeejere
Hunde har sin egen betydning på pladsen. I 10 af pladsens hytter, er det muligt at bo med hund. Derudover har man anskaffet sig et område på 65X35 meter, som skal indrettes til en løbegård, til gæsternes hunde. Pladsen er og bliver således et godt valg for hundeejere. Der gælder dog stadig regler og rammer for hunde på pladsen, så der er plads til alle.
Andre dyr
Værtsparret er ikke så meget for “klappedyr” og derfor finder man ikke så mange dyr på pladsen. De har oplevet nogle ubehagelige ting på andre pladser, hvor især kaniner, bliver udsat for hårdhændet behandling. I stedet har man valgt at have en stor voliere med flotte fugle.
“Det traditionelle campinglivs storhedstid er ovre”
I 2003 oplevede de en næsten fyldt plads. “Den tid er ovre”, fortalte Hans Jørgen. “Det generelle indtryk i branchen er, at det traditionelle campingliv's storhedstid er ovre og derfor satser man nu mere på andre ydelser”.
“Da vi overtog pladsen var der 2 hoteller i Nibe og et i Sebbersund”. “I dag er der ingen”, fortsatte han. “Det kan vi bruge til at stille vores hytter og værelser til rådighed”. “Mange håndværkere foretrækker også at bo her frem for i byen (Aalborg), specielt hvis de har biler med dyrt værktøj og udstyr med”.
“Vi har været gode til at få bredt aktiviteterne ud på hele året”, slutter han.
Arrangementerne i området
Man mærker også øget aktivitet i forbindelse med bl.a. Nibefestival, Made In Denmark Golf i Gatten, og dyreudstillinger i Aalborg. “Der er en speciel campingplads ved Nibefestivallen, men mange foretrækker, den ro man får, ved at rykke de små 2 km. væk fra den larm, der nu en gang er, når unge mennesker har det sjovt”. “Det er både besøgende og dem der arbejder på festivallen, der kommer”, fortæller Berit.
Arbejdsfordeling
Hans Jørgen er “handymanden” og tager sig af alt udenfor. Berit hjælper dog også til her. Berit tager sig af det administrative og ikke mindst af beplantningerne. Hun ærgrer sig over, at jeg kommer så sent på sæsonen, for der er de fleste blomster afblomstret. Samlet er det dog mit indtryk, at de begge er inde over det meste og det gør de godt.
Hans Jørgen sidder desuden med i DK-Camps regionale bestyrelse. Her får han indflydelse og mulighed for at følge med i, hvad der rører sig på det faglige felt. “Tilladelser” fylder meget i den sammenhæng og pladsen er underlagt restrektioner fra såvel kommune, stat og ikke mindst fra EU. Det mærkes, når der skal planlægges for fremtiden.
Hvad var det lige med det frø og en pige?
Da jeg spurgte dem om, hvorfor de havde valgt at tage springet fra at være sikre lønmodtagere til at blive selvstændige, med alle de ulemper der følger, fik jeg et interessant svar.
“Vi har begge camperet tidligere, men Berit er vokset op med det”, fortalte Hans Jørgen.
Berit supplerede; “Jeg var en gang på camping med mine forældre. Vi legede med tanken om at købe en campingplads”. Det blev ikke til noget den gang. År senere tog Berit sammen med Hans Jørgen springet og købte Nibe Camping.
Jeg mødte dem denne dejlige efterårsdag sammen med de forældre, der første gang havde løftet ideen om at blive indehavere af en campingplads. Om det så er den reelle årsag til, at Berit og Hans Jørgen i dag ejer Nibe Camping, kan man kun gisne om. Men historien er i hvert fald god.
Fremtiden
Det er indlysende, at der er tale om indehavere, der ikke sidder på hænderne. Da talen faldt på fremtiden, blev der grinet lidt over politikernes snak om senere pensioner. Det er under alle omstændigheder ikke noget, der er aktuelt de næste mange år for Berit og Hans Jørgen.
Driften er god og ikke mindst efter man har forpagtet restauranten ud, er arbejdet blevet mere overskueligt.
Ferier holder de ikke meget af selv. “Det er vi ikke gode til”, fortalte Hans Jørgen. “Det skal vi forbedre i fremtiden”, sluttede han.
Konklusion
Nibe Camping og Hytteferie er et vidunderligt sted. Jeg ville ønske, at tiden tillod mig at være der med min vogn og min familie. Men det er vel reelt set det campinglivet også handler om – at drømme om en tid, hvor man selv bestemmer hvor og hvordan.
Mere om campingpladsen
Du kan læse mere om pladsen på: NibeCamping.dk