Schleswig – Wikinger Camping Haithabu
På gensyn
Vi besøgte pladsen i sommeren 2017. Sidste gang var i 2001, hvor vi ankom med telt og et sæt tvillinger på 2 år.
Det helt store den gang var et par store vikinger, der tilsyneladende var skåret i træ og stod lige ved indkørslen. De fangede straks ungernes opmærksomhed.
I dag
I dag er figurerne der stadig og det viser sig, at de faktisk er lavet af papmache. Herudover ser man mange andre referencer til vikinger, hvilket ikke er helt overraskende.
Det er præcis her, at en af de ældste Danske byer lå. Det var naturligvis Hedeby, hvis historie strækker sig tilbage til før 800-tallet. Den var en central by for handel i hele Østersøregionen og naturligvis også en vigtig by i forhold til vores forståelse af hele vikingetiden.
Byen Schleswig ligger på den anden side af fjorden. Det tager ca. 15 minutter med bus (linje nr. 4810), at komme dertil. Bussen holder lige uden for pladsen og der er timedrift.
Der er et vikingemuseeum i en lille kilometers afstand, hvor man kan se genopførte huse fra vikingetiden og alle mulige spændende effekter, som man har fundet gennem tiden. Der er naturligvis også Schleswig by, som rummer det, man kan forvente af en by med ca. 25.000 indbyggere.
Rammer
Selve pladsen afgrænses mod nord af fjorden Slien og mod syd af hovedvejen fra Schleswig til Kiel.
Pladsen er ikke den mest moderne, men til gengæld er den helt sin egen. Den hører ikke til de største med sine kun 200 pladser. Det hele styres af indehaveren Wolfgang Rataiczak, som sætter regler og rammer for, hvad man må og ikke må.
Man må gerne have hunde med på pladsen, men de må eksempelvis ikke tages med ned til kysten, hvor harrekillinger og ænder går fredeligt rundt. Derudover er der frit slag, hvis hundene bare holdes i snor.
Der er en enkelt legeplads her med gode legeredskaber. Man kan fiske, leje kano/båd m.v. Har man lyst kan man også bade i fjorden.
Markante bygninger
Der er udsigt til Domkirken i Schleswig på den anden side af fjorden, som markerer skiftet fra asetro til kristendom. En anden markant bygning er Wikingturm, som er et 28 etager højt 8-kantet tårn, der blev opført i 70erne. Der er en restaurant på den øverste etage, hvor man i ca. 85 meters højde kan nyde et måltid mad sammen med udsigten over Hedeby, Slien og Schleswig.
Andre på pladsen
Vi mødte et ungt kærestepar i en mindre autocamper, som havde en lille datter med. De kom fra Hannover og tog turene fra dag til dag med korte rejseintervaller. En ældre og gangbesværet mand ankom sammen med sin søn i en 6 ton stor autocamper. De var på vej til Lofoten. Motoren i camperen var en 6,3 liters diesel, der kørte lige knap 5 km. på hver liter. Samlet kommer sådan en tur til at koste dem små kr. 10.000 alene i brændstof.
Et svensk ægtepar med en stor søn fra Øland var på vej til Venedig i en lille autocamper.
Wolfgang Rataiczak
Wolfgang har bestyret/ejet pladsen i mere end 20 år. Vi talte sammen om, hvordan den har forandret sig. Tidligere var der en restaurant, men den findes ikke mere. Der er flere ting, som er forsvundet og som nu har gjort stedet til et mere simpelt og stille sted, men samtidig også en meget behagelig plads at opholde sig på.
Anbefaling
Jeg kan anbefale pladsen til alle – unge som gamle. Børn er meget forskellige og nogle børn vil helt sikkert trives i de her mere stille omgivelser. Unge som ældre kan nyde omgivelserne og det specielle miljø. Der ligger en kro lige uden for pladsen, så man kan også spise godt lige i nærheden.
Mere info: