blå og gult sygesikringsbevis, ikke dækning på privat
FacebookYoutubeXInstagram Threads Job hos MagaCin
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

Blåt sygesikringskort er ubrugeligt i ferieområder

I udlandet kan der være langt mellem de offentlige hospitaler, og behandling på de private lægeklinikker er ikke dækket af det blå sygesikringskort
DCU
05/03-2014 kl. 13:59
Anslået læsetid: 3 Minutter

Der venter kaos, forvirring og store regninger til danskere, der rejser til udlandet udelukkende med det blå sygesikringskort i lommen. 1. august 2014 er det nemlig slut med gratis rejseforsikring gennem det velkendte gule sygesikringsbevis fra regionerne. Men der er stor forskel på, hvor meget de to kort dækker.

Mens det gule kort sikrer gratis behandling i alle EU-lande på ferier i op til 30 dage, har danske rejsende med EU’s blå kort kun dækning i samme grad som den offentlige sygeforsikring i det land, man besøger. Det skriver dr.dk.

Langt mellem offentlige hospitaler

Borgerne skal være opmærksomme på, at man er stillet anderledes med det blå sygesikringskort end med det gule. Det betyder, at man er ligestillet med borgerne i det EU-land, man rejser i, og at der derfor kan være egenbetaling for danskere, der kommer til skade.

I dag varetager SOS International kommunikationen med den læge eller det hospital, man ender på med det gule sygesikringskort. Med det blå sygesikringskort skal man selv stå for kommunikationen og træffe valg om for eksempel operation.

– I populære ferieområder i Spanien, Cypern og på de græske øer er det svært at finde offentlige læger og sygehuse, så der skal ofte køres langt for at komme på et offentligt sygehus, siger Karin Tranberg, chef for alarmcentralen i Gouda Rejseforsikring.

      

Hvis man er svækket og ikke særlig god til at tale det lokale sprog, kan man meget nemt ende på en dyr privatklinik mod ens ønske

– Karin Tranberg, Gouda Rejseforsikring
       

Svært at sige fra

I flere ferieområder er der samtidig bygget en hel industri op om at behandle syge og skadede turister. Lægerne har typisk en aftale med hotellerne om, at de skal bringe patienter hen til dem, og taxachaufførerne har flere steder en aftale med hospitalerne om, at de skal køre patienter hen til netop deres private hospital.

– Hvis man er svækket og ikke særlig god til at tale det lokale sprog, kan man meget nemt ende på en dyr privatklinik mod ens ønske, og de er mange steder meget villige til at operere. Det kan være svært at sige fra over for en læge, der mener, at du skal lade dig operere, siger Karin Tranberg til dr.dk.

Dårlig kvalitet

Jakob Bender, der er direktør i Dansk Rejseforsikring, frygter, at det ikke går op for danskerne, hvad ændringen til det blå sygesikringskort betyder. Jakob Bender fremhæver desuden, at kvaliteten på visse europæiske sygehuse er elendig.

– Især i de tidligere østeuropæiske lande og i Sydeuropa er servicen og kvaliteten af de offentlige hospitaler så dårlig, at vi må flyve patienter til andre europæiske lande. Fremover bliver man behandlet som enhver anden borger i det pågældende land.
             
                                
                                                               
   

  

Del med en ven

Skriv et svar

Vi støtter Kræftens Bekæmpelse 2024
Giver børn en ny start