Gør campingvognen sæsonklar – og sikker!
Selvfølgelig skal den luftes ud og vaskes ned – og alle fluerne skal fjernes.
Men tænk også på sikkerheden. Dækkene er utrolig vigtige for din sikkerhed – de er din eneste kontakt med vejen og dem, der skal føre dig sikkert frem. Her får du ti tips fra verdens største dækproducent Bridgestone til at gøre din campingvogn sikker og klar til den nye sæson.
1. Hvornår skal du skifte dæk på campingvognen?
Er dækkene krakeleret på dæksiden, er det tid til at skifte dem. Teknisk chef fra Bridgestone Jesper Sørensen fortæller: ”En campingvogns dæk bliver møre længe før, de bliver slidt. Selvom dækket har en mønsterdybde på de lovfæstede 1,6 mm. (og de skal helst have en mønsterdybde på 3 mm), kan gummiet være mørnet af sol og luft. Gummiet bliver stift og får et dårligt vejgreb, risiko for revner og for at eksplodere, når du giver gas med en tungt lastet vogn.”
Jesper Sørensen fra Bridgestone fortsætter: ”Et dæk til campingvogn bør skiftes senest, når de er 10 år gamle, men allerede efter 4-5 år bør du være ekstra opmærksom på revner og alderstegn. Du kan finde produktionsdatoen på siden af dækket under DOT.”
2. Er dine dæk slidt ensartet eller mere på inder- eller ydersiden? Det kan være tegn på, at akslen ikke sporet korrekt.
3. Lad ikke vognen stå med halvflade dæk vinteren i gennem, det skader dækkene. Og kør endelig ikke med for lidt luft. Bare turen ned til tanken for at pumpe luft i de halvflade vinterkolde dæk, kan gøre skade på dækkene – de bliver overbelastet i karkassen og kan få indre skader. Og det opdager du måske først, når du er på vejen i fuld fart og med fuldt læs.
Invester i en dæktryksmåler, så du kan måle dæktrykket hjemme. Dæktrykket på en campingvogn skal være højere end normalt, når vognen er tungt læsset. Dæktrykket er vigtigt for styreegenskaber, stabilitet og bremseevner – og for din brændstoføkonomi. Husk altid at måle dæktrykket, når dækkene er kolde. Det anbefalede dæktryk måles i PSI eller bar og bør være oplyst fra fabrikanten af campingvognen.
Når du kører med for lavt dæktryk, slider du dækkene mere, og de slides uensartet og får derved mindre vejgreb.
4. Skifter du et dæk, skift dem alle – så de er ens og i samme stand – det er vigtigt for vejgrebet og dermed din sikkerhed.
5. Hvad skal du gå efter, når du vælger nye dæk til din campingvogn?
Monter dæk med den samme dimension som campingvognen er født med – og typegodkendt til at køre med. Tjek også at de nye dæk har den rigtige hastigheds- og belastningskode i forhold til både bilens og vognens specifikationer.
6. Gå så vidt muligt efter C-mærkede dæk. Det er dæk, der er beregnet til varevogne og campingvogne – de er stivere i karkassen.
7. Kig på dækkets load index. Det er en standard for, hvor meget vægt det enkelte dæk må belastes med. Køb dæk med et større load index end campingvognens vægt. Du kan have overlæs, eller du kan belaste dækket mere i den ene side end i den anden. Husk at laste vognen så symmetrisk som muligt, så du belaster dækkene lige meget.
8. Når du skifter til de nye dæk, så sørg for at skifte ventilen også og tjek hjulmøtrikkerne. Sørg i det hele taget for, at ventilhætten er på, ellers kan der sætte sig skidt fra vejen i ventilen, og den kan blive utæt næste gang, du tjekker dit dæktryk.
9. Afbalancer hjulene – det giver en mere stabil kørsel og dine hullejer bliver ikke ødelagt.
10. Sørg for at have et reservehjul med af samme type som de øvrige dæk på campingvognen – og husk at tjekke dæktrykket på reservehjulet, når du tjekker de andre.
Og så får du lige et sidste tip, inden du begiver dig ud i foråret. Kør altid efter forholdene og kør hellere for langsomt end for hurtigt – dækskader stiger proportionalt med farten!
Rigtig god ferie!