”Hr. Jensen” til pit – der skiftes til vinterdæk
Som vinteren har været hidtil, har det været ”grønt”, lidt lunt for årstiden og til tider meget vådt. Nu er det så pludseligt over natten slået om til decideret sne og frost, og endnu engang ses det tydeligt i trafikken. Forsinkelser over hele linjen og biler der enten skrider ud eller ikke kan sætte i gang, da vejgrebet ikke er tilstede. Årsag? Mange har endnu ikke udvist den rettidige omhu der gør, at de er sikret bedre vejgreb, hvis der pludselig skulle være behov for det.
Sommerdæk ok, hvis man lader bilen stå
Vi synes stadig ikke, at alle skal tvinges til at udstyre bilen med vinterdæk i en given periode og at det er ok, at bruge sommerdæk hele året, vel at mærke, hvis man lader bilen stå de dage, hvor føret kræver vinterdæk for en sikker kørsel. Desværre sker det bare ikke i rigtig mange tilfælde og ungerne bliver alligevel listet i skole i et køretøj, som er væsentlig mere usikkert end tilrådeligt.
Ny opgørelse på vej
I næste uge vil man på mange forskellige parkeringsanlæg se, at vinterklædte personer nærstuderer dækkene på de parkerede personbiler. Det er folk fra Dækimportørforeningen, som to gange årligt samler dækdata sammen med Rådet for Større Dæksikkerhed. I uge 3 bliver det spændende at se, hvordan dæktilstanden er på de danske personbiler. Der skulle jo helst sidde vinterdæk på alle, især hvis føret stadig kræver det, da den ansvarlige bilist med sommerdæk ikke skulle være ude på vejene. Hidtil har de seneste års opgørelser vist, at mere end 80 procent af personbilsejerne følger rådet, mens omkring 350.000 bilister årligt tager chancen.