Halvdelen af alle dødsulykker involverer stadig for høj fart
FacebookYoutubeXInstagram Threads Job hos MagaCin
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

Politi og kampagne vil sænke farten på vejene

Halvdelen af alle dødsulykker involverer stadig for høj fart
Anslået læsetid: 3 Minutter

Farten er faldet på vejene gennem årene, og det har reddet mange liv. Men halvdelen af alle dødsulykker involverer stadig for høj fart. Derfor vil Rådet for Sikker Trafik, kommunerne og politiet med kampagne og kontrol nu have flere til at lette foden fra speederen.

  

Sidste år mistede 183 personer livet i trafikken. Det svarer til en dødsulykke hver anden dag. Desuden kom 3100 mennesker til skade i trafikulykker/ -uheld. Selv om trafikken generelt er blevet mere sikker over årene, så er der stadig for høj fart involveret i omkring halvdelen af dødsulykkerne på vejene.

Fra mandag den 13. april sætter Rådet for Sikker Trafik og landets kommuner derfor fokus på problemet med for høj fart. Langs vejene i hele landet bliver der sat kampagneplakater op med budskabet ”Sænk farten en lille smule”. Politiet bakker op om kampagnen med fartkontroller.

– Farten har stor betydning for sikkerheden på vejene. Over årene er farten faldet stille og roligt, og det kan nu aflæses i antallet af dræbte og kvæstede på vejene, som også falder. Hvis flere sænker farten på vejene til det lovlige og forsvarlige, så vil endnu flere hver aften komme sikkert hjem til deres familie, siger Liv Knoblauch Kofoed-Jensen, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Seks ud af ti dør i bilulykker ved 90 km/t.

Hvis man ender i en ulykke i trafikken, så har hastigheden stor betydning for om de involverede kan gå fra ulykken eller skal bæres væk.

Selv en lille hastighedsoverskridelse betyder, at du skal bruge flere meter på at bremse og at skaderne bliver markant voldsommere end de ellers ville være blevet. Det viser tal fra Transportøkonomisk Institut i Norge.

Hvis to personbiler kører ind i hinanden med 80 km/t., så omkommer 3 ud af 10 personer. 

Hvis to personbiler kører ind i hinanden med 90 km/t., så omkommer 6 ud af 10 personer. 

Hvis en billist rammer en fodgænger med 80 km/t., så omkommer 6 ud af 10 fodgængere. 

Hvis en bilist rammer en fodgænger med 90 km/t., så omkommer 8 ud af 10 fodgængere.

(Se mere på www.sikkertrafik.dk/faktaomfart På de indsatte links under “Vedhæftede filer” nederst i denne pressemeddelelse kan man downloade ovenstående tal som graf, der frit kan benyttes).

Målrettede fartkontroller forude

Politiet bakker op om den landsdækkende kampagne ”Sænk farten en lille smule” ved at gennemføre fartkontroller rundt om i landet. Erfaringerne viser, at politiets kontroller får flere til at overholde fartgrænserne.

– Selv en lille hastighedsoverskridelse kan betyde forskellen på liv eller død. Derfor vil vi med fartkontroller i hele landet prøve at få endnu flere til at tænke over deres fart og løfte foden lidt fra speederen, siger Frank Mathiesen, centerchef i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Om kampagnen:

Langs vejene vil der fra den 13. april til den 3. maj være kampagneskilte, der minder om at sætte farten ned. Samtidig vil kampagnefilmen ”Sænk farten en lille smule” blive vist på mange af landets tv-kanaler.

Kampagnefilmen kan ses og hentes på www.sikkertrafik.dk Det er Rådet for Sikker Trafik og kommunerne, der står bag kampagnen. I denne uge (13. – 19. april) bakker politiet op med landsdækkende fartkontroller.

Fakta:

• Der er for høj fart involveret i omkring halvdelen af dødsulykkerne på vejene.

• Hvis to personbiler kører ind i hinanden med 80 km/t., så omkommer 3 ud af 10 personer.

• Hvis to personbiler kører ind i hinanden med 90 km/t., så omkommer 6 ud af 10 personer.

• Hvis en billist rammer en fodgænger med 80 km/t., så omkommer 6 ud af 10 fodgængere.

• Hvis en bilist rammer en fodgænger med 90 km/t., så omkommer 8 ud af 10 fodgængere.

• Kører du 90 km/t. på en 10 kilometer strækning i stedet for 80 km/t., sparer du kun 50 sekunder.

Del med en ven

Skriv et svar

Vi støtter Kræftens Bekæmpelse 2024
Giver børn en ny start