Sikker feriekørsel med campingvogn
FacebookYoutubeXInstagram Threads Job hos MagaCin
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

Sikker feriekørsel med campingvogn

Campingvogne er desværre skyld i uheld hvert år, når ferietrafikken sætter ind. Forkert pakning af vognen kan give slinger i valsen og udsætte både dig selv og de andre trafikanter for fare, men er du også opmærksom på campingvognens dæk?
28/06-2018 kl. 10:06
Anslået læsetid: 2 Minutter

Dækkene udgør en stor og ofte overset risiko, når campingvogne og autocampere skal ned gennem Europa på den årlige sommerferie, fortæller teknisk chef hos Bridgestone Jesper Sørensen.

Jesper Sørensen uddyber: ”Det er falsk tryghed, hvis du nøjes med at måle dækkets mønsterdybde og tror, alt er vel, fordi den er over de påkrævede 1,6 mm. Dæks holdbarhed handler ikke kun om kilometertal og mønsterdybde, især ikke når det drejer sig om campingvogne og autocampere. Gummiet ændrer sig over tid og bliver stift – og det er særdeles farligt, især ved de høje hastigheder på den tyske Autobahn”.

Tommelfingerreglen er 4-5 års levetid
Campingvogne og autocampere har begrænset brug og slid sammenlignet med bilen, og det kan være en af forklaringerne på, at mange strækker dækskiftet lidt for langt. ”Tommelfingerreglen, når du kører i Danmark, er 4-5 års levetid for et sommerdæk”, fortæller Jesper Sørensen fra Bridgestone, ”men der er ingen garantier”.

Er du i tvivl om, hvor gammelt dit dæk er, kan du finde årstallet på siden af dækket. Tjek altid dækket grundigt igennem, før du drager på langfart. Og husk dæktrykket – det må gerne være lidt højere end normalt, når bil og campingvogn er tungt læsset.

Undgå overlæs og pak campingvognen rigtigt
Dansk Campingunion har en række gode råd om pakning af campingvognen. Ifølge DCU er det en god tommelfingerregel at pakke campingvognen fra midten ved akslen, og fra bunden og op, så campingvognens balance i både længde- og sideretning er optimal, og tyngdepunktet så lavt som muligt.

Sørg også for, at de lette ting kommer op i overskabene, og de tunge ting ligger så tæt på bunden og akslen som muligt. Placerer du forteltet eller andet tungt allerbagerst, opstår der let ubalance i vogntoget, og vognen kan komme i slinger.

Vej de ting, du pakker i campingvognen – især den første gang er det vigtigt at få en fornemmelse af, hvad ferieoppakningen vejer. Brug en badevægt ved indgangsdøren, og skriv så alle pakkenellikerne og den tilhørende vægt på en liste, så du hele tiden har overblik. Vær også opmærksom på, om du vil købe fx vin eller andre tunge ting med hjem fra ferien, og sørg for at have ’frivægt’ i campingvognen til at fragte vinen hjem.

Hold pauser undervejs – og kom sikkert frem
Og sidst, men ikke mindst – det kræver ekstra koncentration at køre i autocamper eller med campingvogn. Der er en grund til, at professionelle chauffører max må køre 9 timer om dagen og højst fire en halv time ad gangen. Gør dem kunsten efter og kom sikkert frem. Indlæg pauser på turen, hvor du får strakt benene og klaret hovedet.

God ferie!

Del med en ven

Vi støtter Kræftens Bekæmpelse 2024
Giver børn en ny start