Skal vi tale i radio på Ferie For Alle?
Mobiltelefonerne er et tilbageskridt (på nogle områder)
Mobiltelefonerne kan bruges til mange ting, men de er ikke altid det bedste valg, når det handler om kommunikation.
Det er ikke nemt at ringe til hinanden, når man befinder sig i udlandet og selv med de nye roamingtakster som træder i kraft til sommer, koster det stadig penge at snakke over mobilnettet. Et telefonopkald er stadigvæk en samtale mellem kun 2 personer. Man kan få services, der fungerer med data, som kan skabe kommunikation mellem flere på en gang, men data og udlandet er stadig dyrt, hvis det overhovedet er muligt.
Radiokommunikation
Traditionel radiokommunikation er en glemt teknik/disciplin. Tidligere kørte mange ikke sydpå uden en Walkie Talkie. Både lastbilchauffører og campister havde fordele ud af at have en “walkie” i vognen. Det var et fremragende hjælpemiddel, hvis man pludselig gik i stå, punkterede, eller blot havde brug for råd udefra.
Ligeledes kunne man have kontakt køretøjer imellem, hvis man kørte sammen i en karavane. De andre var blot et tast borte.
Kanal 4 var en fast kanal til opkald. Den lyttede man på, når man ikke var i gang med en samtale, eller havde aftalt andet. Aktive brugere på det gamle 27Mhz bånd (også kaldet HF-bånd, eller 11 meter) er nok at betragte som ikke-eksisterende i dag anno. 2017.
Moderne radiokommunikation
I dag bruger man en nyere type radioer. Jeg er selv indehaver af et sæt små håndholdte Walkie Talkies, som vi bruger, når vi camperer. De kan bruges til at koordinere en parkering, eller til at holde kontakt, når man bliver adskilt fra hinanden på campingpladsen, eller i en fremmed by.
De udmærker sig ved, at de er meget billige. Man kan købe dem i sæt med 2 for under 200 kroner. Men de findes bestemt også dyrere.
Typisk er det kun os selv, der taler sammen. Andre lytter ikke med, eller bidrager til snakken, som det ofte var tilfældet med de gamle systemer.
En erfaren radioamatør
Jeg har talt med en erfaren radiobruger – en mand med licenser til mange forskellige radiosystemer, som nu i samarbejde med et par andre ildsjæle har dannet en form for standardfordeling af kanalerne på PMR'ene i forhold til campisterne.
Der er tale om Carsten Heintzelmann, der bl.a. bestyrer FB gruppen PMR radio til campingfolket. Denne gruppe kan anbefales, hvis du har interesse for radiokommunikation på campingturen.
Carsten ved alt, hvad der er værd at vide om radiokommunikation og har hjulpet mig med at få overblik over et ganske kompleks område.
Som almindelig bruger af systemet skal man passe på ikke at lade sig forføre af de mange muligheder, der åbner sig med disse radioer.
Man bør i hvert fald i starten, fokusere på, hvor enkelt det er at benytte sig af systemets grundide.
PMR
De radioer vi anvender, kom frem for vel ca. 15-20 år siden og betegnes som PMR (Personal Mobile Radio). De fungerer på et helt andet frekvensområde end de gamle (440-470Mhz), hvilket giver fysiske muligheder, for at bruge meget mindre antenner og dermed at skabe kompakte håndholdte radioer.
Rækkevidden
Hvor langt radioerne rækker varierer rigtigt meget. I byer kan det være ned til få hundrede meter. Carsten har derimod oplevet op til 14 km. under gunstige forhold. Gunstige forhold betyder typisk, at der ikke er noget imellem der kan forstyrre signalerne, så eks. mellem to bjergtinder.
Carsten siger man nok højest skal forvente 2-3 km. når man taler fra bilen.
Kanalvalg og undertoner
Der findes ikke en vedtagelse om en fast opkaldskanal, som man kendte det fra de gamle systemer. Der er kun 8 kanaler til rådighed.
Til gengæld kan hver af disse kanaler underindeles med op til 64 forskellige undertoner. Det betyder, at man kun lytter på stationer, der sender på samme kanal med samme undertone, man har valgt.
Lytter man derimod på en af de 8 kanaler med undertone 0, hører man al kommunikation på hele kanalen.
En vedtagelse
Carsten Heintzelmann og 2 andre ildsjæle på det her felt, har udarbejdet følgende “standard”. Det er ikke en standard i den forstand, at alle mulige aktører har godkendt den. Nej, det er blot en standard, som vi i mangel af andet på det felt, kan vælge at bruge.
Standarden
Kanal | Undertone |
1 – Opkaldskanal | 3 |
2 – Samtalekanal | 3 |
3 – Samtalekanal | 3 |
4 – Ledig kanal | 0 |
5 – Ledig kanal | 0 |
6 – Ledig kanal | 0 |
7 – Ledig kanal | 0 |
8 – Ledig kanal | 0 |
Sådan bruges tabellen
Ovenstående tabel betyder i al sin enkelhed, at du skal indstille din radio på kanal 1 med undertone 3. Så hører du, hvis nogen i området kalder op. Ligeledes kan du kalde op og tale med dem, der kan høre dig på denne kanal.
Man skal ikke blive på opkaldskanalen, hvis man vil fører længere samtaler. I stedet skifter man til en af de 2 samtalekanaler, hvis det er en offentlig samtale. Vil man tale mere privat, kan man bruge en hvilken som helst anden kanal. Rigtigt private samtaler skal man dog aldrig tage over radioen, da man aldrig kan vide, hvem der lytter med. Så radioen er til al snak, der kan tages i det offentlige rum.
Hvor købes PMR
Radioerne kan i dag købes utallige steder. Du kan købe dem i Harald Nyborg, i Biltema og i mange andre fysiske butikker. Du kan naturligvis også finde dem online og priserne starter helt nede fra kr. 200,- og opefter.
Jeg har lagt et par links ind i slutningen af artiklen
På Ferie For Alle
Er du med på “legen”, tager du din radio med på Ferie For Alle og indstiller den på kanal 1 med undertone 3 og så lytter du bare med, eller prøver med et forsigtigt opkald som f.eks. “Her er Hobby2456, er der andre? Skift”. Kaldenavnet vælges ved at kombinere din vogns fabrikat med tallene i nummerpladen.
Eksempler på forhandlere – det er blot nogle tilfældige forhandlere fundet på nettet: