Vand på turen
Vand er en nødvendighed på turen
Uanset hvordan vi camperer, er vand en nødvendighed.
I gamle dage før de store plastflaskers tid, var det problematisk at medbringe vand. Jeg kan stadig huske, da jeg for første gang så en sammenklappelig plastbeholder. I princippet var det en plastkube med en hane, der kunne krølles sammen efter brug. Beholderen skulle fyldes med vand og hænges op i en snor. Det var bare “løsningen”. Senere er der sket en del på den front.
I dag findes der mange forskellige løsninger. Hos Hindshøj Camping så vi et par stykker.
Harmonikabeholderen
Disse beholdere findes i flere størrelser. De kan klappes helt eller delvist sammen, så de ikke fylder ret meget. Det er smart, hvis man skal have en begrænset mængde vand med, eller bare skal stuve beholderen.
Beholderne er relativt billige.
Termobeholdere
Disse beholdere er lavet af et fast, porøst materiale. Materialet isolerer indholdet fra omgivelserne og kan således holde koldt vand koldt og varmt vand varmt..
Jeg kan specielt godt lide beholderne på billedet, da knappen på hanen, har en god størrelse. Knappen er fjederpåvirket, så den holder tæt. Jeg har selv en lignende blå beholder, hvor knappen er mindre og rund. Den kan være svær at holde inde – ja, det gør næsten ondt i fingeren, når den skal aktiveres.
Andre
Man kan stadig købe de omtalte plastkuber – typisk i supermarkeder som impulskøb. Er behovet for vand begrænset, ser man ofte 1½, eller 2 ltr. sodavandsflasker blive brugt. Det kan dog ikke anbefales. Disse flasker kan afgive stoffer til vandet ved genbrug og derfor anbefaler man ikke, at genbruge dem.
Hvor rent er vandet?
Rejser man med campingvogn eller camper, har man som regel en ferskvandstank. Personligt bruger jeg kun vandet fra denne til “kogevand”. Jeg vil hellere have drikkevand i en lille separat beholder. Det er nemt at skifte med korte intervaller.
Er man på tur i områder, hvor man ikke er sikker på kvaliteten af postevandet, kan man sikre sig mod bakterier. Det kan være i form af specielle piller, der tilsættes vandet. I dag er de ofte uden klor, og indeholder i stedet andre mindre skadelige stoffer, som dræber evt. mikroorganismer.
Ferskvandstanken
Selv om man passer på, kan man ikke undgå, at der dannes bakterier og alger i ferskvandsvandtanken og slanger. Det er bl.a. derfor man skal skifte vandet ofte.
Derudover kan man også med længere intervaller rense tank og slanger med enten klor og/eller Rodalon, eller en af de specielle produkter, man kan købe til formålet
Rensesæt
3M producerer et smart rensesæt, man kan montere mellem tanken og vandhanen. Sættet indeholder ud over monteringsbeslag og nødvendige studser, et filter med aktivt kul o.a.
Vandet presses gennem dette filter og renses i processen. Det stiller krav om at pumpen i vognen har en kapacitet på min. 1,2 bar.
Filteret nedbrydes over tid og ved brug, så 3M anbefaler en udskiftning før 7.500 ltr vand, eller ½ år.
Prisen er ca. kr. 1.500,-