Fik vennens mc beslaglagt efter vanvidskørsel
Det må ærligt talt være rigtig godt træls, at få motorcyklen beslaglagt og potentielt konfiskeret i forbindelse med såkaldt vanvidskørsel.
Men mon ikke det er endnu mere træls, hvis motorcyklen ejes af en ven?
Overhalede civil politibil
Det spørgsmål kunne man stille en 36-årig fører af en motorcykel, der onsdag aften med høj hastighed nærmede sig en civil politibil på Spodsbjergvej nord for Nakskov, overhalede politibilen og accelererede yderligere.
Motorcyklistens kørsel blev bragt til ende på Karlebyvej nordøst for Nakskov, da politiet forinden havde målt motorcyklens hastighed til mere end 120 km/t på Nakskovvej.
Vennens mc beslaglagt
Den 36-årige mand fra lokalområdet erkendte at have kørt for hurtigt, og den høje hastighed resulterede i, at førerretten blev inddraget på stedet, og vennens motorcykel beslaglagt med henblik på konfiskation.
Uddrag af døgnrapport
Det fortæller mediet LOCAL EYES den 27. Juli i artiklen Vanvidskørsel på vens motorcykel: Overhalede politibil og fik vennens kværn konfiskeret, og historien understøttes af Sydsjællands og Lolland-Falsters Politis Uddrag af døgnrapporten fra onsdag d. 26. juli.
Lov om vanvidskørsel
Siden lov om vanvidskørsel blev vedtaget i foråret 2021 har vi ikke blot set skræmmende eksempler med vanvidskørsel på motorcykel, som eksempelvis den 30-årige mand fra Randers, der sidste år blev idømt 10 måneders fængsel og politiet beslaglagde motorcyklen, men også mere besynderlige og opsigtsvækkende eksempler, som den 35-årige kvinde der mod sommerens slutning i 2021 fik motorcyklen beslaglagt efter en ufattelig stribe dumheder.
I de tilfælde mener mange formentlig, at det er helt okay, hvis syndernes muligheder for at køre mc minimeres.
Ret og rimeligt?
Men om det er ret og rimeligt, at et køretøj som ejes af en anden end synderen beslaglægges med henblik på konfiskation, kan velsagtens stadig diskuteres?
En ejer af en motorcykel ville i hvert fald gerne diskutere spørgsmålet med myndighederne i 2021, efter hans motorcykel blev beslaglagt.
Og de særlige omstændigheder i den sag resulterede som bekendt i, at motorcyklen til en værdi af kr. 160.000 blev returneret til ejeren.
Dengang fik den retmæssige ejer sin motorcykel tilbage med henvisning til at konfiskation ikke kan ske hvis den: ”må anses for uforholdsmæssigt indgribende, navnlig henset til ejerens mulighed for at kunne vide, at køretøjet ville blive anvendt ved en eller flere af de overtrædelser, der nævnes i 1. pkt., og for at tage alle rimelige skridt til at sikre sin økonomiske stilling i anledning af overdragelsen af køretøjet til den anden person“.
Udlånt eller “lånt”?
I den nylige sag fra Lolland nævnes der ikke noget om hvorvidt vennen vidste, at synderen havde lånt motorcyklen.
Og i det specifikke tilfælde vil det velsagtens også være gældende, at konfiskation ikke kan ske hvis den: ”må anses for uforholdsmæssigt indgribende, navnlig henset til ejerens mulighed for at kunne vide, at køretøjet ville blive anvendt ved en eller flere af de overtrædelser, der nævnes i 1. pkt., og for at tage alle rimelige skridt til at sikre sin økonomiske stilling i anledning af overdragelsen af køretøjet til den anden person.”
Uanset hvilket udfald sagen fra Lolland får, så må det den-onde-lyne-mig være hamrende træls, at få sin vens motorcykel beslaglagt.