Test: IoT-netværksbaseret blokeringsfri MC-tracker
FacebookYoutubeXInstagram Threads Job hos MagaCin
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

Test: Trackeren tyven ikke kan blokere (endnu)

Ny slags tracker til MC anvender WiFi til lokation og er svær at blokere for MC-tyve
17/06-2018 kl. 07:43
Anslået læsetid: 4 Minutter

Når man nu har investeret sin personlige formue i en motorcykel, virker det tosset ikke bruge et par håndører på at lade den GPS-overvåge. Og derved kunne følge dens færden i det uheldige tilfælde den bliver stjålet, så det er muligt selv at kunne spille en større rolle i at få den tilbage.

Men ikke alle motorcykeltyve er hjernedøde klaphatte og de mere professionelle af slagsen anvender nu GSM jammere, så trackeren ikke kan opgive sin GPS lokation via telefonnettet. Hvis de altså ikke finder trackeren og smider den ud. Der kan med andre ord være brug for en anden slags teknologi, som ikke lader sig jamme.

MagaCin har testet en alternativ teknologi til sporing af værdier, som ikke er lavet specifikt til motorcykler, men kan anvendes til formålet. En WiFi-tracker, som kører over Sigfox-netværket, som er svær at jamme. Enheden hedder LOKA og kan købes via nettet.

Hæng på, det er ikke så indviklet som det lyder.

Teknologi

LOKA'en baserer sin lokation ved at sniffe til de WiFi-netværk den registrerer på sin vej. Og til at sladre om det, anvender den Sigfox-netværket, som er et netværk der anvendes til Internet of Things (IoT) systemer. 

IoT er en bred betegnelse for alle de dimser som er, eller forventes at komme, på internettet. Dimser som kommunikerer med hinanden, uden menneskers indblanding er nødvendig. Eksempelvis i fremtiden, når din badevægt meddeler fryseren, at den ikke skal lade dig tage flere is ud – sådan lidt karikeret. Eller en kølecontainer som skal melde sin temperatur ind ca. hver time. Sigfox-netværket er til den slags – mindre dimser med begrænset databehov og god global dækning.

Stadig flere lande tilbyder Sigfox, så man skal ikke spekulere i roamingomkostninger, når man kører over grænsen. Eller telefonabonnementer som ikke virker i det givne land.

Så i modsætning til trackere som anvender GSM/telefonnetværket, har LOKA'en ikke behov for at være opkoblet konstant – og er dermed sværere at blokere. Den sender sin lokation baseret på bevægelser. Når den er placeret samme sted i eks. 15 minutter (tidsintervallet kan opsættes manuelt), sender den sin position. Hvis den ikke får forbindelse, prøver den lidt senere. Og med brug af Sigfox netværket er den dermed sværere at opdage og jamme for en motorcykeltyv – da motorcykeltyve som regel er mere opmærksomme på at blokere for GSM/telefonnetværket.

Temperaturen registreres også – så du kan holde øje med, om vinteropbevaringen nu også har den temperatur som blev lovet.

Den har begrænset strømforbrug og anvender to AA-batterier. Så tyven kan ikke følge ledninger fra strømforsyning og finde trackeren.

Virker det?

Ja, noget af tiden, er det korte svar. Det som er teknologiens fordel, er også dens hæmsko. For WiFi-signaler stoppes nemt, som de fleste har oplevet. I vores test lagde vi trackeren i en kuffert i bagagerummet på en bil – som et slags testscenarie for en motorcykel i en lukket kassevogn.

Nogle lokationer blev registreret undervejs, men ikke alle. En del af kørslen var gennem Københavns centrum, så der har ikke manglet WiFi-forbindelser. En lille times ophold ved Langelinje blev ikke registreret – muligvis fordi WiFi-signalet ikke blev opfanget, da bilen stod på en større parkeringsplads.

Det samme kan naturligvis ske hvis den stjålne MC transporteres gennem områder uden bebyggelse. Hvis LOKA'en ikke kan registrere WiFi-netværk, anvendes lokationen af Sigfox sendestationerne, hvilket i sin natur giver en upræcis angivelse. Men det er muligt at se i hvilken retning trackeren bevæger sig, i grove træk.

Det lyder ikke overbevisende?

Det er en forholdvis ny teknologi, som stadig er i opstartsfasen. Og det er bestemt ikke fejlfrit eller til at stole på under alle forhold. Omvendt er det sværere at jamme for en tyv – og den begrænsede størrelse gør den nem at gemme på en motorcykel. De løbende omkostninger er AA-batterier og abonnementspriser, som pt. er under 10 kr om måneden, uden at man skal bekymre sig om roaming. Så omkostningsniveauet er meget lavt.

LOKA'en kan anskaffes ved Iotdk.dk og koster 279 kr for første år, inkl. software og Sigfox abonnement. Herefter er de årlige omkostninger 70 kr – plus batterier der skal udskiftes.

Hvis du vil vide mere, kan du kontakte udbyderen på [email protected].

Del med en ven

Skriv et svar

Vi støtter Kræftens Bekæmpelse 2024
Giver børn en ny start