GASGAS: Meget mere end en knoldhopper - MagaCin
FacebookYoutubeXInstagram Threads Job hos MagaCin
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

GASGAS: Meget mere end en knoldhopper

GASGAS MC 450F er tilsyneladende en ægte kamæleon
12/07-2022 kl. 06:04
Anslået læsetid: 5 Minutter

GASGAS er den senest ankomne i klassen hos Pierer Mobility, hvor klassekammeraterne hedder KTM og Husqvarna, men hvor sidstnævnte ringer klart i de fleste motorcyklisters ører, lyder GASGAS måske ikke lige så familiært, og det er der en god grund til.

GASGAS gør det nemlig super godt i discipliner hvor asfalt, ifølge nogle, er en mangelvare, som eksempelvis Motocross og Trial. Men selvom GASGAS er den “nye dreng i klassen” hos Pierer Mobility, så er der langt fra tale om den yngste dreng – og ej heller mindst erfarne – på skolebænken.
For GASGAS blev grundlagt i Spanien tilbage i 1985, og har siden da udmærket sig i på flere motorsportsscener, hvor løst underlag og abstrakte forhindringer var en del af stykket.

GASGAS rykker op
Men noget tyder på, at GASGAS ikke længere vil lade sig nøje med at nappe VM-pokaler i Trial og skindene trofæer ved Dakar Rally.
For det er efterhånden snart to år siden GASGAS meldte sig ind i Moto3, hvor de stadig konkurrerer med kørerne Sergio Garcia, Izan Guevara og David Alonzo; Alle fra samme land som producenten.
Ydermere kunne vi fortælle tilbage i marts måned i indeværende år, at vi tilsyneladende inden længe får muligheden for at erhverve os gadeorienterede versioner fra GASGAS.

Forbrugeren in mente
For få dage siden kunne du her på siden se en video, hvor en flok kloge hoveder fra GASGAS forklarer lidt om, hvor meget energi de ligger i konstant at være på forkant i trial-verdenen. Men også at de konstant har i baghovedet, at helt almindelige dødelige mennesker skal kunne køre maskinen, og stadig føle, at de har fået noget for pengene.

Og har du set MagaCin’s udsendtes forsøg på at mestre trial-disciplinen har du måske fået en idé om, at denne sport langt hen ad vejen handler om manden fremfor maskinen.
Så det med at have “hobby-forbrugeren” i tankerne, er måske ikke helt dumt.

Få nu øjnene op!
Der er altså ingen tvivl om, at GASGAS er meget mere end crossmaskiner og akrobater, og måske er det i virkeligheden bare forbrugerne som ikke helt ser potentialet i de rød-hvide cykler, som så småt også begiver sig ud på fast grund? For dykker man lidt dybere ned i producentens YouTube-kanal vil man opdage, at en maskine som GASGAS MC 450F – hvilket egentlig er en MX-cykel – med relativt få ændringer, kan udgive sig for at være både en Flat Tracker og en Supermotard

MX til Flat Track
I videoen, som du finder under afsnittet her, ser vi, som tidligere nævnt, en GASGAS MC 450F som får en mindre makeover, og herved transformeres til en fuldblods Flat Tracker.

Af ændringer kan nævnes et andet affjedrings setup, som omfatter en WP Xplor PRO enhed bagude og en WP Xact PRO forgaffel, som begge bidrager med kortere fjedervandring… Der er jo som bekendt ikke lige så mange ujævnheder på en Flat Track bane som på en MX-bane.
Ydermere bestykkes dyret med et sæt 19″ trådegerfælge, hvorpå et par Maxxis DTR-1 lakridser skal sørge for, at bide tilpas meget/lidt fast i underlaget.

En anden gearing, et fuldt Akrapovic udstødningssystem i titanium og en afkortet forskærm hjælper tonen på vej til den helt rigtige klang, men den absolut mest omfattende ændring i denne ombæring må være slipperkoblingen.

MX til SM
Står weekendens drengestreger på fri leg med fast underlag, så kan den alsidige crosser også lege med her.
For som du ser i videoen herunder, så skal der igen relativt få ændringer til førend knoldhopperiet hører fortiden til.

Igen er vi indledningsvis ude i en ændring af affjedringen; Hvilket undertegnede, efter at have opgraderet sin egen gamle Suzuki Bandit, sagtens kan forstå.
Måske ved du det ikke, men god affjedring spiller en enormt stor rolle i, hvor godt en motorcykel opfører sig.

Denne gang går folkene fra GASGAS med WP’s Xact model både for og bag, og igen lægges der vægt på en kortere vandring.

På toppen af forgaflen monteres et motard-styr, hvorpå vi i højre side finder en radial bremsemaster fra anerkendte Brembo, og i bunden en forbedret bremsemekanisme i form af et stk. monoblock kaliber fra samme producent, som skal nappe om den nye 310mm skive.

Igen er der behov for at montere nye hjul, og i denne omgang bliver det en 16,5″/17″-kombi, hvor der gennem den forreste installeres en længere stikaksel, grundet bredere og mere massive gaffelbroer, som skal afstive styretøjet når der lægges an til sving i bedste speedway-stil.

Koblingen bliver af samme type som på Flat Trackeren, og endnu engang skal vi være vidne til et udstødningssystem, som ville få Trafikstyrelsen herhjemme til at råbe vagt i gevær.

Lige fra hylden
For nogle virker disse procedurer måske uoverskuelige, men det er alligevel ret imponerende, at der ikke skal andet end et par nye stumper til, førend en motorcross cykel med lethed kan kaste sig over andre discipliner, uden at skulle have ændret på stelgeometri eller lignende.
Og måske ligeså interessant er det, at samtlige stumper er taget direkte ned fra hylden ude på lageret, og monteret på cyklen uden brug af hverken vinkelsliber eller svejseværk.

Del med en ven

Skriv et svar

Vi støtter Kræftens Bekæmpelse 2024
Giver børn en ny start