Klassisk håndværk på moderne motorcykler
I motorcyklens ungdom kunne man sagtens spotte variationer på motorcykler af samme model fra samme producent, for dengang kunne en stor del af arbejdet betegnes som håndværk.
På flere klassiske engelske motorcykler kan man endda finde medarbejdersignaturer, hvis man ved hvor man skal lede, selv om de i nogle tilfælde er skjult under lakeringen.
Automatiseret produktion
Produktionen af moderne motorcykler er i de fleste tilfælde en stærkt automatiseret proces med en høj grad af computerstyring, der finder sted i kliniske miljøer med automatiseret levering af de korrekte stumper på det rigtige tidspunkt til samlebåndet, hvor arbejdsrutinerne er optimeret, og kvalitetskontrol er i højsædet.
Som eksempelvis hos BMW, hvor lakeringen af stumper lige som hos de fleste andre motorcykelproducenter foretages af robotter.
Robotter har ikke overtaget alt
Men et enkelt traditionel klassisk håndværk har robotterne tilsyneladende ikke haft held til at overtage, for såkaldt pinstriping udføres stadig flere steder i hånden af dygtige medarbejdere.
På helt traditionel vis.
Se eksemplet i videoen nedenunder, hvor en koncentreret medarbejder hos BMW Motorrad godt 24 minutter inde i videoen fører penslen med rolig og sikker hånd.
Mange vil formentlig blive overrasket over, at en del af de moderne motorcykler trods optimerede produktionsteknikker stadig får et særskilt personligt touch vedrørende netop denne detalje.
Og det samme er faktisk tilfældet hos Royal Enfield, der som de fleste ved nu produceres i Indien.
Det får du et synligt bevis på et par minutter inde i videoen fra vores prøvekørsel af Royal Enfield 500 Classic i 2018.
Der er nok mange andre end os som synes, at det er lidt cool, at det klassiske håndværk stadig lever videre i nutidens motorcykelproduktionen.
Hos Royal Enfield er traditionen formentlig videreført fra den oprindeligt engelske produktion, og i England fastholder man faktisk også stadig håndværket.
Det fik vi et eksempel på, da Triumph Motorcycles i Februar præsenterede den opdaterede 2021 Bonneville serie.
I den officielle præsentationsvideo Bonneville 2021 – Golobal Reveal ser vi knap 14 minutter inde i videoen 2021 Triumph Street Twin Gold Line der produceres i et begrænset oplag på 1000 eksemplarer debutere på scenen.
Og under præsentationen af modellen lægger værten faktisk vægt på, at pinstripingen er håndmalet.
Derudover tropper Triumph’s dygtige medarbejder Gary Devine op på scenen, og giver et eksempel på hvordan arbejdet udføres.
Gary er en ud af kun 6 såkaldte goldlining experts, men vi tør godt vædde på, at han også kan bruge andre farver end guld.
Som du ser i videoen, er der ikke ret mange som mestrer teknikken, og du hører også Gary fortælle, at han har øvet sig i omkring 40 år.
En profession der i hans tilfælde er gået i arv gennem 4 generationer.
Derudover er Gary involveret i, at uddanne andre i at mestre teknikken.
En novice forsøger sig
Den engelske Web Editor Michael Mann, som arbejder for det engelske medie Bennetts BikeSocial har efterfølgende interviewet Gary Devine, der har været ansat hos Triumph Motorcycles gennem 30 år.
Som tidligere nævnt uddanner Gary andre såkaldte goldlinere, og under seancen forsøger Michael Mann sig under Gary’s kyndige vejledning udi kunsten at påføre pinstripes.
Interviewet med Gary Devine og hvordan det gik da mc-journalisten førte penslen kan du se i videoen med titlen The Art of Pinstriping with Triumph lige nedenunder.
Lidt hyggeligt at se, at alt vedrørende produktionen af vores skønne motorcykler ikke er 100% automatiseret, og at dygtige specialiserede håndværkere stadig er involveret i fremstillingen.
En ny færdighed der skal mestres hjemme i garagen?