Video: MagaCin prøver 50/50 dæk fra Australien - MagaCin
FacebookYoutubeXInstagram Threads Job hos MagaCin
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

Video: MagaCin prøver 50/50 dæk fra Australien

MagaCin har kastet sig ud i at teste et sæt dæk fra en producent, som i disse tider er meget omtalt på diverse online fora - 𝗦𝗲 𝘃𝗶𝗱𝗲𝗼𝗲𝗻 𝗻𝗲𝗱𝗲 𝗶 𝗮𝗿𝘁𝗶𝗸𝗹𝗲𝗻
29/07-2023 kl. 07:16
Anslået læsetid: 9 Minutter

Diskussioner om hvilke dæk der er bedst, kan få internettet til at koge helt og aldeles over.
Særligt fora for tidens noget så populære adventurebikes kan gå helt i selvsving, og en hel Temalørdag på DR2 ville nok ikke kunne komme nok i bund med emnet, til at gøre alle tilfredse.

I diskussionerne dukker der ofte et mærke op, som indtil for relativt nyligt, ikke var repræsenteret i Danmark – nemlig MotoZ. Men det er heldigvis ikke tilfældet mere, og MagaCin tog forbi en af de driftige folk, som nu importerer dækkene fra Down Under til lille Danevang.

Inden vi kommer så lang får du lige lidt historie…

MotoZ – hvem, hvordan og hvorledes
Folkene bag MotoZ-mærket er jævnfør eget udsagn offroadentusiaster fra Australien, der blev frustrerede over dæk som ikke kunne levere ordentlige præstationer på løst underlag, og samtidig holde til mange kilometers kørsel.
Og i stedet for at sidde med armene over kors og surmule, satte de selv i sving med at udvikle den slags dæk som de ønskede.

Resultatet er MotoZ som har bredt og voksende udvalg af dæk motocross, enduro og adventuremaskiner.

Trods flaget i logoet, bliver MotoZ dæk fremstillet i Thailand

Trods det australske ophav, foregår selve produktionen af dækkene i Thailand, og ifølge MotoZ er deres dæk de eneste offroaddæk der bliver fremstillet på fabrikken ud fra egne forme, værktøjer og immaterielle rettigheder.
Med andre ord, er dækkene altså ikke blot kopi af nogle no-name dæk.

Australierne bedyrer at deres dæk er fremstillet af de ypperste materialer, hvilket resulterer i høj ydeevne samt lang levetid. Og til at berolige den kritiske forbruger lover MotoZ, at deres dæk lever op til ISO9001:2008 standarden og at tyske TÜV overvåger kvaliteten.

Menukort a la MotoZ
Det australske dækmærke har et ret bredt sortiment, og derudover også slanger og mousse til enduro- og MX-folket.

Går du ind på producentens hjemmeside, kan du søge efter dæk efter den type af motorcykel du begiver dig ud i verden på.
Eksempelvis er der Xtreme Hybrid dækket, der egner sig til deciderede endurojern som ofte befinder sig i en seriøs omgang plæver.

MotoZ Xtreme Hybrid

Med Xtreme Hybrid loves der greb som på trialdæk, ikke mindst takket være muligheden for lavt dæktryk, men også med en stærkere karkasse og dermed øget holdbarhed.
Sådan et dæk kunne måske have reddet MagaCin’s udsendte, da han sad uhjælpeligt fast i et mudderhul, da han var på rumænsk enduroeventyr for år tilbage.

Er du mere til motocross er der også muligheder at finde hos MotoZ.
Her kan du blandt andet vælge Terrapactor S/T, som skulle være det helt rette dæk til at få maskines kræfter overført til underlaget, og ikke mindst holde farten i svingene.

Sidstnævnte er ifølge MotoZ muligt takket være et helt unikt mønsterdesign, og kombineret med den rette fleks i karkassen skulle Terrapactor S/T være et godt valg til MX-hunden der gerne vil være forrest i flokken uanset alder. Dækket findes nemlig i størrelser som passer til både junior- og senior maskiner.

Terrapactor S/T

I stedet for at shoppe dæk ud fra kategori, er det også muligt at finde frem til det dæk som passer dig bedst ved klikke dig frem til netop din motorcykel.

Lige præcis den manøvre har vi prøvet, og fandt flere dæk som passer til skribentens nyindkøbte Yamaha Ténéré 700.

Du kan eksempelvis vælge Tractinator Desert H/T, som er seriøst hidsigt offroad dæk, og som MotoZ siger er til 85% offroad og 15% til vej.
Dækket skulle være særligt godt i alt fra dybe spor til stenet terræn og generel aggressiv kørsel, hvor der også store nedlægningsvinkler på.

Samtidigt loves der en lang levetid, også hvis Desert H/T bliver brugt til mere varieret adventurekørsel.
Dog vil +800 kubik maskiner med masser af heste i stalden – tænk KTM 1290 Super Adventure R, Harley-Davidson Pan America og Triumph Tiger 1200 – slide dækket ned noget hurtigere.
Særligt hvis den står på masser af hjulspin.

85% til løst underlag – 15% til asfalt

På med kompromisdækket
Er man lidt til offroadkørsel, kan man let få sig gasset op til at smide nogle vilde offroaddæk a la Tractinator Desert H/T på sin adventuremaskine.
Men skal vi ærlige, så klarer de fleste danske adventureryttere sig mere end fint med dæk som er knapt så aggressive, da mange af de tilbagelagte kilometer sker på asfalt. Og derfor giver det også for manges vedkommende, enormt god mening at gå efter et såkaldt 50/50 – altså et dæk som klarer sig lige godt på asfalt og på løst underlag.

MotoZ har også sådan et dæk på menuen, nemlig Tractionator GPS, hvilket også et dæk der bliver solgt mange af hos Motorgården i Skals, hvor indehaver Morten Andersen (ikke at forveksle med den tidligere NFL-spiller) selv er bidt af en gal grusmaskine, hvilket også er en medvirkende årsag til at han er begyndt at importere de australsk/thailandske dæk til Danmark.

Tractionator GPS er dækket til at rejse jorden rundt og tilbage igen.
Med andre ord, er der mange kilometer i dækket, og en af årsagerne hertil er den kontinuerlige midterstribe på bagdækket, som vi også kender fra Heidenau K60.
Desuden tilskriver MotoZ også gummiblandingen med et højt indhold af silika noget af æren.

Udover lang levetid loves der også eksemplarisk opførsel på asfalt, hvor du let og gelinde kan skifte retning og bruge hele dækket.
Men lige så godt som det opfører sig på asfalten, lige så godt skal det være, når asfalten hører op.

Og sådan skulle netop dette dæk opføre sig, blandt andet takket være et for 50/50-dæk særligt dybt mønster. Desuden loves der en særlig stærk karkasse, som er særdeles modstandsdygtig overfor punkteringer, hvilket jo er ret fedt når der står eventyr væk fra alfarvej på menuen.

Tractionator GPS er som nævnt et kompromissøgende dæk, men bagdækket har faktisk et lille trick i ærmet.
Du kan nemlig vende det, hvis du skal på en længere tur med meget offroad på menuen, og så går det fra at være et kompromisdæk, til et meget mere offroadorienteret dæk med markant mere bid.

Desværre kan det samme ikke lade sig gøre med fordækket, men så kan et mere aggressivt fordæk installeres i stedet.

Hos Motorgården har de flere MotoZ-dæk på menuen

Morten Andersen fortæller dog, at tricket med at vende bagdækket, ikke er noget man foretager sig hver eller hver anden dag i vejsiden, da det kræver lidt kræfter at montere.
Så holder du i vejkanten, og ikke lige kan spotte en vild dækmaskine i buskadset, så må du altså finde de lange dækjern frem.

Da Tractionator GPS er et dæk som efter sigende passer godt til mange af jer derude bag skærmene, og fordi det er lidt sjovt at bagdækket kan vendes efter ønske, er det også det dæk vi vælger at låne til test.
Men udover at låne os dækket er Morten også så flink, at han monterer dækket på den valgte testmaskine.

En opgave der klares med udstrakt grad af grundighed, som du kan se i videoen længere oppe.

En grundig MC-mekker

MagaCin tester
Det er altid mega fedt med nye dæk på kværnen. Og da vi tester Tractinator GPS på skribentes nye T7’er, bliver det en grundig test, hvor vi kommer hele vejen rundt om dækket, og får det testet på alt fra de bredeste motorveje til snævre skovspor, og vi skal selvfølgelig også prøve at vende bagdækket for at se, om vi kan mærke forskellen.

Som altid skal du holde øje med MagaCin, og når det gælder testen af MotoZ Tractinator GPS, så bliver det nok engang til efteråret vi vender tilbage med den tilbundsgående test.

Kan du ikke vente
Hvis du ikke ønsker at stå standby til vi har gjort vores erfaringer med det australske dæk, kan du gøre dine egne erfaringer.

MotoZ.dk er det muligt at tjekke Motorgårdens udvalg ud, og i løbet af august skulle siden blive til en veritabel webshop, hvor du i ro og mag kan finde det dæk du skal be’ om.
Men skal det være nu og her, skal du give Morten Andersen et ring, og aftale nærmere.

Som du kan høre Morten fortælle i videoen oppe i artiklen, så er MotoZ ikke deciderede billige dæk og priserne varierer efter størrelser og model.

140/80-18 Adventure TT koster 1175,-

140/80-18 DessertTT koster 995,-

150/70-18 GPS TL koster 1825,-

150/70-18 Rallz TL  koster 1915,-

90/90-21 Adventure TL koster 1110,-

90/90-21 GPS TL koster 1010,-

90/90-21 Dessert TL koster 1110,-

Ønsker du bare at læse og se mere om dæk, kan du klikke lige her, og finde masser af gummirelateret indhold fra MagaCin.

Del med en ven

Skriv et svar

Vi støtter Kræftens Bekæmpelse 2024
Giver børn en ny start